Bindweefselmassage

Een bindweefselmassage of cupping massage richt zich op de dieper gelegen huiddelen. Het is een intensieve massage met als doel dat de spanning in de huid afneemt. Het prikkelt je huid en bindweefstel waardoor de doorbloeding in je lichaam verbetert. Hierdoor verminderen ontstekingen en verklevingen. Een massage van het bindweefsel heeft vaak al op korte termijn effect. Benieuwd of een bindweefselmassage of cuppingmassage voor jou de oplossing is? Neem gerust contact met ons op.

Maak nu een afpraak

Wat is bindweefsel?

Bindweefsel (fascia) bestaat uit het zachte deel in ons hele lichaam en vormt een aaneengesloten netwerk. Door je hele lichaam verbindt en ondersteunt het organen, spieren en gewrichten. Daarnaast speelt het een grote rol bij het transporteren van voedingsstoffen en zuurstof door ons lichaam en afvalstoffen naar onze lymfeklieren.

Je kunt het als het ware vergelijken met cement tussen de stenen van een huis. Het houdt ons lichaam in vorm en zorgt voor stevigheid en bescherming.

Gezond bindweefsel zit vol collageen, elastine en hyaluronzuur. Naarmate je ouder wordt maakt je lichaam minder van deze stoffen aan waardoor je huid aan stevigheid en volume verliest en de welbekende rimpels ontstaan. Maar naast de huid heeft een minder gezond bindweefsel ook invloed op je spieren en organen waardoor deze stijver worden en je aan bewegingsvrijheid verliest. Dit komt doordat bindweefsel zich samen bindt en er knopen in komen. Te weinig of verkeerd gebruik of juist overbelasting kunnen voor deze verklevingen in het bindweefsel zorgen. Maar ook stress en verkeerde voeding zijn veroorzakers van problemen in het bindweefsel die je lichaam kunnen uitputten. Dit uit zich vaak in klachten zoals spierpijn.

Naast rimpels, stijve spieren en spierpijn kan ongezond bindweefsel zorgen voor:

 • Striae
 • Nek- en rugklachten
 • Onderhuidse ontstekingen
 • Cellulitis
 • Kwetsbare huid
 • Osteoperose (broze botten)
 • Doffe en grauwe kleur van de huid
 • Ophoping van vocht en afvalstoffen

Wat is een bindweefselmassage?

Door een bindweefselmassage neemt de doorbloeding in je lichaam toe waardoor ontstekingen en verklevingen verminderen. Doordat het de doorbloeding in je huid stimuleert komt er meer zuurstof in je bloed en kunnen afvalstoffen beter worden afgevoerd. Hierdoor worden blokkades gereduceerd en vermindert het de spanning en eventuele pijn.

Door bepaalde zenuwvezels te prikkelen wordt je lichaam gestimuleerd zich te herstellen zodat je klachten verdwijnen. Een bindweefselmassage wordt aanbevolen om klachten in spieren en gewrichten te verhelpen omdat doorbloeding erg belangrijk is om spieren in goede conditie te krijgen en te houden.

 

Cupping van het bindweefsel

Er zijn verschillende vormen van bindweefselmassage.  Eén van deze vormen is cupping. Cupping wordt al eeuwenlang toegepast als therapie binnen oosterse traditionele geneeswijzen. Maar tegenwoordig is cuppingmassage ook in het Westen steeds populairder als lichaamsbehandeling. Cupping is gericht op het behandelen van spierpijn, rug-, nek-, en schouderklachten en cellulitis.

Bij cupping worden er silicone cups vacuüm op de huid gezogen om zo invloed uit te oefenen op energie, bloed en andere lichaamsvloeistoffen. Door de cup vacuüm te zuigen op de plek van een spierknoop kan lokaal de klacht worden verholpen. Door de cup over de huid te bewegen wordt het bindweefsel losgemaakt waardoor de bloedcirculatie gestimuleerd wordt. Hierdoor worden de huidcellen optimaal voorzien van zuurstof en voedingsstoffen en afvalstoffen worden effectiever afgevoerd. Cupping is hierdoor voor zowel het verhelpen van spier- en gewrichtsklachten als voor het verminderen van cellulitis een zeer geschikte behandeling.

Een cuppingmassage voelt als een stevige massage. Het geeft ontspanning en brengt het lichaam in balans. Diepere lagen worden daarbij bereikt. Door de behandeling kunnen er lokaal rode plekken verschijnen maar dit is volkomen normaal en die plekken verdwijnen na enkele dagen. Tevens kan de eerste behandeling pijnlijk aanvoelen doordat het weefsel gespannen is. Regelmatig cuppen zorgt voor een soepel en gezond lichaam.

Effecten van cupping

 • Helpt het verminderen van (spier)pijnklachten
 • Heeft een ontspannende, kalmerend en mobiliserende werking op het lichaam
 • Stimuleert de afvoer van afvalstoffen en vocht
 • Verbetert de doorbloeding, elasticiteit en stevigheid van de huid
 • Vermindert littekenweefsel, verklevingen en rimpels

 

Een bindweefselmassage bij Massagepraktijk Wagemakers

Voordat we bij Massagepraktijk Wagemakers aan een bindweefselmassage beginnen kijken we altijd eerst naar welke eventuele lichamelijke klachten er zijn, wat de mogelijke oorzaken hiervan zijn en wat jouw wensen zijn. Samen bekijken we dan of deze massage een passende oplossing is voor jouw lichamelijke klachten. Daarna volgt een kort fysiek onderzoek om te bepalen welke gebieden behandeld moeten worden. Bij Massagepraktijk Wagemakers zijn we gespecialiseerd in het geven van bindweefselmassages en houden we altijd rekening met jouw persoonlijke conditie en grenzen. Zo bouwen we samen de duur en intensiteit van de massage op.

Dus heb je regelmatig pijn in je benen? Word je gek van die zeurende pijn in je onderrug? Of dreigt die spanning in je nek en schouders maar niet vanzelf over te gaan? Dan kan een massage van het bindweefsel de oplossing zijn. Een groot voordeel van een dergelijke massage is dat het vaak al op korte termijn effect heeft. Daarnaast kan een bindweefselmassage op regelmatige basis je klachten in de toekomst voorkomen.

Benieuwd of een bindweefselmassage iets voor jou is? Neem gerust contact met ons op.

Maak een afspraak